Några dagar nu i oktober har jag och Tres varit på kurs (Clinic) och tävlingar på Fårboda gård. Ett stort varmt TACK till Anki Hermansson och Mique Pitulia för er gästfrihet, fantastiskt god mat, trevligt boende och kamratskap. Så trevligt och roligt med både gamla och nya bekantskaper.
På torsdagen började kursen för vår instruktör tillika domare under lördagen och söndagens tävlingar Steve Jaunin från Schweiz. En otroligt trevlig, duktig och kunnig person som framför allt ser till hundens/rasens arbetssätt och att hunden tar sitt ansvar över djuren utan en massa kommandon o.s.v. Steve är herde och har 200 får som han jobbar med för tillfället och hans ras är Berger des Pyrénées. En av hans hundar är även servicehund och den hunden var med till Sverige och vi såg den valla, imponerande är bara förnamnet. Han pratar franska och en (enligt tolken) en ganska märklig tyska som gjorde att det var ibland jäkligt svårt att förstå honom så det blev en del missförstånd ibland.
Två dagars kurs som gav mig insikter jag inte hade tidigare. I början jobbade jag med Tres som jag alltid gjort, men det tog inte lång stund innan jag förstod hur galet det var enligt hans sätt att jobba och se på det. Både HWT (Vallarbetsprov) och IHT (Vallprov som finns i 3 klasser) är byggda för att visa hundens kapacitet. Ju fler kommando desto sämre poäng, hunden ska lista ut, förebygga och vara alert på alla typer av hinder och svårigheter. Om man kan jämföra med något så är det ASCAs Farm Trial, fast detta är mycket längre och i mitt tycke svårare. Din uppgift som hundförare/herde är att placera dig och fåren så bra du kan för att hjälpa din hund.
Vi gick HWT på lördagen med 93 poäng av 100 möjliga, här är jag jätte stolt över både mig och hunden. För godkänt ska du ha minst 60 poäng. Tiden vi hade på oss var 15 minuter.
På söndagen var det dags för tävling och det var en jätte rolig bana, ska försöka återge den så gott jag kan.
Vi började med att gå in i fållan och göra en liten okulär besiktning av de 15- tal får vi skulle ta med oss. När detta var gjort skulle fåren lugnt gå ut på gärdet/banan och vi skulle transportera oss till första hindret som var en slalombana. Därefter skulle vi gå utefter ett staket där han ville se att hunden balanserade upp fåren på ett bra sätt utan att springa fram och tillbaka. Efter ca 50 meter skulle vi göra ett stopp för att se om hunden naturligt utan kommando gick upp för att stoppa, och sedan fortsätta att gå. Efter detta en ganska lång transport rakt för att ta med fåren över en bro. På andra sidan av bron var ett el stängsel av nät uppsatt och inget får fick nudda detta staket. Sedan en skarp sväng genom en grindöppning med hinder och därefter skulle fåren parkeras i ett hörn, med hunden som stopp. Vi skulle gå ett 20 tal meterför att ”sprita” händerna och hälsa på en presumtiv köpare till några av fåren. Därefter ytterligare ett smalt hinder som vi ganska snart efter skulle stanna igen, låta hunden passa fåren medans vi gick fram till grinden för att se så att inga ”bilar” kom när fåren skulle ut. Därefter ytterligare en transport och här var det absolut tystnad som gällde (klockan var 06.00 på morgonen och vi passerade ett ”chalet” värt många millioner Euro och ägarna ville inte bli störda……). Efter detta kom vi till en skog som fåren inte fick gå in i, men vi skulle gå i skogen och fåren utanför. När sedan detta var gjort skulle fåren beta och det Steve ville se var att djuren var lugna kunde koppla av och när inget hända bara ställa sig och börja äta.
Därefter ytterligare en liten bit där fåren skulle placeras ganska nära fållan med hunden som vakt men dolt för mig som förare. Vi skulle gå tillbaka till fållan utan hund och får, kolla så allt var ok för att ställa tillbaka dom. När detta var gjort hämtades fåren för att åter fålla in dom sedan skulle vi göra ytterligare en besiktning samt ta ett får (som var märkt) och dra ut i bakbenet en liten bit från flocken. Därefter ropa på Mic som var utställare och ”stock handler” tala om att fåren var ok och att han kunde byta ut dom. Om fåren var stressade, andfådda eller inte såg ut att trivas rök poängen snabbt. För att gå upp i nästa klass ska du ha minst 90 poäng (av 100) = Exelent eller göra 3 tävlingar med godkänt resultat (minimum 60 poäng). Allt handlar om fårens välmående och att det ska gå lugnt till, självklart tillåts inga bett inte ens att någon hund ”noppar” lite ull, då är du diskad.
https://galleri.maybetails.se/#share?id=fda9c69b-1178-4b07-9017-d0804e856435